Lonjeronul este un element metalic, care face parte din structura de rezistenta a oricarui automobil. Este construit din otel special, de pana la sase ori mai rezistent decat cel obisnuit.

Rolul lonjeronului este de a prelua sarcina unui impact.

Lonjeronul intra in “actiune” in cazul unui impact major, impact care ar distruge toata fata autoturismului.

Actuatorul (mecanic, electronic sau cu vacuum), este piesa care controleaza valva Westgate, piesa care simte presiunea si stie cand sa deschida valva Wastegate. Daca valva se blocheaza din cauza calaminei, mai ales in pozitie inchisa, masina va trage mult mai bine, dar turbina se va strica si, de la presiunea prea mare riscam sa producem pagube la supapele de admisie ale motorului.

Viscozitatea unui ulei este măsurată în funcție de rezistența sa la curgere.

Cu cât valoarea este mai mică, cu atât va curge mai bine uleiul. Așadar, un ulei 5W-30 va curge mai ușor decât un ulei 10W-30 la temperaturile de pornire, iar un ulei 10W-30 va curge mai ușor decât un ulei 10W-40 la temperaturile normale de funcționare ale motorului.

Distronicul este un sistem de siguranta activa, menit pentru pastrarea distantei fata de vehiculul pe care masina il urmareste.

In momentul in care avem un autoturim care se deplaseaza in fata noastra, sistemul detecteaza acest lucru si mentine distanta setata, iar daca este cazul poate interveni prin accelerare sau franare, sau chiar franare completa, pana la stationare.

Daca viteza e mult prea mare, intervine asistentul activ la franare, iar in panoul de instrumente apare martorul de avertizare specific franarii de urgenta, iar in interior se aude un sunet de avertizare intermitent.

ABS este un senzor, ca parte integranta a sistemului de franare.

Se traduce prin sistemul care previne blocarea roților la frânare, Anti-Lock Braking System.

Cu alte cuvinte, acesta va menține roata în mișcare până în momentul în care mașina se oprește

La motoarele diesel, bujiile sunt incadescente.

Ele se activeaza si dezactiveaza direct, cu ajutorul calculatorului de injectie.

La diesel totul se face prin compresia aerului și a combustibilului. Dacă presiunea este ridicată, crește și temperatura, așa încât aprinderea se face mai ușor.

Bujia incandescentă încălzește camera de ardere pentru a nu consuma curent excesiv încercând să pornești motorul.

Becul HID (High Intensity Discharge), creeaza lumina prin aprinderea unei descarcari electrice intre 2 electrozi cu quartz aflati in interiorul capsulei cu gaz xenon.

Becul cu xenon are nevoie de un starter pentru o aprindere rapida si necesita un ballast electronic pentru a functiona im parametri.

Principiul de functionare este asemanator cu miscarea transmisa prin intermediul aerului de catre doua ventilatoare asezate fata in fata, dintre care unul este pornit.

Convertizorul de cuplu ofera avantajul decuplarii automate a motorului de cutia de viteze la turatie redusa si al amplificarii cuplului motor, dar prezinta si dezavantajul transmiterii miscarii prin fluid, aparand pierderi de energie din cauza frecarilor produse.

Atat masinile diesel (marea majoritate), cat si cele pe benzina(unele) sunt echipate cu filtre de particule, DPF la diesel si GPF la benzina.

Filtrul de particule colecteaza particulele din gazele de evacuare.

Aceste filtre se regenereaza la un anumit interval, iar regenerarea începe să ardă particulele și să golească filtrul.

Verificare auto inainte de cumparare

Cu ce te putem ajuta?

Detectivul Auto te poate ajuta cu verificarea masinii second hand inainte de a o cumpara pentru a te asigura ca nu iti iei o masina cu daune sau kilometrajul dat inapoi. Te ajutam sa afli tot ce vrei sa stii despre masina pe care urmeaza sa o cumperi.